Boyama birkaç aşamada gerçekleştirilir ve belirli bir teknolojiye uyumu ima eder.

  1. Taşlama.
  2. Yüzeyler koruyucu antiseptik derin penetrasyon emprenyeleri ile tedavi edilir. Uç yüzeyler sızdırmaz veya taşlanmış (istenirse).
  3. Bir ara kaplama uygulanır. Vernik veya boya kaplayabilir.
  4. Havdan nemin girmesini önlemek için çıkarılır – ara taşlama.
  5. İkinci bir ara ve son kat uygulanır.

Uçları korumak neden önerilir? Ahşabın doğal yapısı, nemin% 90’ının uç testereden emildiğini belirler. Bunun olmasını önlemek için özel bir dolgu macunu ile tedavi edilmelidir.
Dış cephe boyaması, evin montajından sonraki ilk 3 ay içinde yapılmalıdır. Bu süreden sonra, ahşap hava faktörlerinin etkisi altında bozulmaya başlar: ahşap griye döner, çatlaklar, lekeler, mantar ve küf görülür. Ev ne kadar uzun süre boyanmazsa, boyanabileceği renk aralığı o kadar az olur. Örneğin, gri duvarların doğal renklerle boyanması tavsiye edilmez – “akçaağaç”, “çam”, vb. Şeffaf ışık boyası herhangi bir karartmayı veya lekeyi gizleyemez.Ev açık güneşte üç aydan fazla durduysa, örtücü boyalar olarak adlandırılan opak ile boyamak daha iyidir.
Ahşap bir evin yüzeyindeki boya sadece bir fırça ile uygulandığından, tüm boyama işlemi biraz zaman alabilir. Ortalama olarak, bu süre 2-3 haftadır.
Kullanılan malzemeler:

antiseptik derin penetrasyon emprenyeleri (ahşabı küf ve mantar yayılmasından korumak için gereklidirler, ayrıca meteorolojik etkiler, emprenye ağacın dokusunu korur ve tamamen çevre dostudur);

  • hava koşullarına dayanıklı verniğin kaplanması (ağacın şişmesini ve kurumasını önlemek için gerekli olan su bazlı, buhar ve hava geçirgen ince bir tabakadır);
  • hava koşullarına dayanıklı boya (yüksek elastikiyet ve renk yoğunluğuna sahiptir, kir ve yağışa dayanıklıdır);
  • son yüzeyler için su bazlı sızdırmazlık maddesi.Bu malzemeler ahşap evi dış faktörlerin, çürümenin, yıkımın olumsuz etkilerinden korur. Ahşabın “nefes almasını” sağlar ve görünüşünü önemli ölçüde cezbeder.